Reklama
 
Blog | Jakub Janda

Návod, jak využít blbou náladu (o demonstraci STOP VLÁDĚ)

Ne, nelze to napsat jinak. Sobotní demonstrace platformy STOP VLÁDĚ byla vedena přesně podle anatomie správného směřování všelidové naštvanosti. Jak?

Bod první – najděte zemi, kde jsou lidé po dvaceti (třech) letech od převratu naštvaní, že se nemají tak, jak by si přáli. Tedy oprava, že jim stát (respektive kdokoliv) nezajišťuje všechno a oni se musí starat sami o sebe.

 

Bod druhý – dosaďte pravicovou vládu, která se snaží, byť neobratně, škrtat přebujelý stát a chovat se jako současná „demokracie“ nelíbí a co navrhujete místo ní. Davy si to přeci domyslí.

Reklama

 

Bod třetí – každé lidské společenství má své slabé články. Najděte je v aktuální vládě a za hlasitého křiku ukazujte, že celá vláda je zkorumpovaná.

 

Bod čtvrtý – začněte vyhlašovat, že toto není demokracie. Že „demokracie vypadá jinak“ . Neříkejte proč se vám současná „demokracie“ nelíbí a co navrhujete místo ní. Davy si to přeci domyslí.

 

Bod pátý – najděte si symboliky obdobné minulému režimu. Třeba chlapa, který si svým odmítáním symbolického trestu za fyzické ničení billboardů a následným utíkáním před policií zasloužil pár dní v lehké věznici. Vyhlašte, že je to první politický vězeň v zemi a že tu teda nemáme tu demokracii. A basta. Vláda za to přece může.

 

Bod šestý – přimíchejte pár příběhů a symbolik, které štvou každého. Třeba malý plat. Zlý personalista. Povinné firemní večírky. Přirovnejte je k povinné účasti v pionýrovi. Lidé to přece chtějí slyšet, tak proč nerozdmýchat ještě více vzteku.

 

Bod sedmý – pozvěte si na demonstraci autoritu zvenčí. Je jedno, že to je student z Quebecu (ano, to je tam vlevo v Kanadě) a že s Vaším tématem nemá absolutně nic společného. Vypadá to přece dobře, ne?

 

Bod osmý – hlavně nic skutečného nedělejte. Nechoďte do voleb, nezakládejte vlastní politické strany, abyste se mohli zúčastnit demokratického politického procesu a nabídnout své myšlenky voličům.

 

Bod devátý – přidejte pár cizích slov, kterým plné náměstí nemá šanci rozumět. Neoliberální konsenzus přece zní krutě. A dav chce mít pocit, že jeho vůdci aspoň něčemu rozumí.

 

A nakonec trošku vyhrožujte, buďte agresivní a vypadejte krutě. Davy chtějí vidět krev. Aspoň v představách. Zlost přeci musí někam směřovat,

 

Nesouhlasíte se mnou? Napište mi to na www.facebook.com/JakubJandaCom