Reklama
 
Blog | Jakub Janda

Liška vítězem voleb? Sundá Kalousek kvůli němu vládu?

Boj proti Zemanovi bude dále spojovat liberální část české společnosti, zejména kruhy okolo Respektu, Hospodářských novin či Strany zelených. Šéf Zelených volá po mladých hlasech pro Karla, které Zelené mohou donést do Sněmovny. Jak to chce provést?

Dle dostupných dat i obyčejného pozorování víme, že většina mladých do 35 let volila Karla, druhou zásadní částí Schwarzenbergova elektorátu byla liberální část veřejného spektra (možno zúžit na pražskou kavárnu).

 

Karel Schwarzeberg ve svém uznání porážky žehlil své distancování se od Starostů v posledním Moravcově duelu a též jasně řekl, že bude i nadále předsedou TOP 09. Tedy vládní strany, sám zůstává vicepremiérem a předsedou vládní koaliční partaje. Jeho projev byl projevem stranického lídra, ne prohrávajícího kandidáta.

Reklama

 

Těžko tak může veřejně brojit proti ZLU, za které označoval Miloše Zemana. Ten je totiž nyní prezidentem a otevřená válka (byť o hodnoty, z Karlova pohledu) by vládě, jíž je Schwarzenberg oddán, rozhodně nepomohla.

 

Tohoto faktu si brilantně všiml předseda Strany zelených Ondřej Liška. Když kníže vyklidí pozici vůdce protizemanského lynče, kdo jej nahradí?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V okamžiku, kdy se vaše strana potácí na hranici volitelnosti a vy jste jak předseda kritizován za slabý postup, hledáte výnosná místa na politickém trhu. A to Ondřej Liška našel.

 

V dalších týdnech můžeme očekávat, že se postaví do čela hodnotových kritiků Miloše Zemana, za záda se mu automaticky sešikuje institucionální podpora (vybraná média, kulturní osobnosti, pokud bude vhodně pozicovat svou kritiku) a pokusí se převzít mladý a liberální elektorát TOP 09, respektive Karlův fanklub. Tedy jeho část, co stojí na strachu ze Zemana, Šloufa a oposmlouvy. A kritice Klause. Krásně to zapadá do zeleného profilu, že?

 

Pokud bude Ondřej Liška úspěšný, zbývá Miroslavu Kalouskovi jediný vhodný krok, aby neztratil získanou podporu 2 241 000 hlasů a zejména hodnotových advokátů veřejného prostoru. Tedy shodit vládu na jakékoliv uvěřitelné prkotině a využít Karlovy setrvačnosti, vybojovat TOP 09 přes deset procent na knížecím odkazu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jinak, tleskám Ondřeji Liškovi, výtečný politický tah. Pokud se mu povede.

 

Více mých glos a komentářů ZDE.