Reklama
 
Blog | Jakub Janda

Jak změnit politický systém (o Pozitivní evoluci Karla Janečka)

Návod k masové manipulaci, když chcete změnit zásadním způsobem volební systém celého státu.

1. Vyberte si zemi, kde jsou lidé dlouhodobě z politiky frustrovaní a naštvaní. 

 

2. Správně vyberte dobu, kdy je veřejným fackovacím panákem „korupce v politice“.

Reklama

 

3. Zároveň najděte správný čas, kdy velké iniciativy „pro boj s korupcí“ selhají nebo jsou totálně zdiskreditovány (Věci veřejné).

 

4. Vyhlašte, že vy s korupcí budete skutečně bojovat, protože máte dost peněz a jde vám o zlepšení situace v zemi. To je fér a nezpochybnitelné.

 

5. Personalizujte. Nazvěte politiky nějak krutě. Třeba „zlojedi“. Je to drsné a chytne to za uši.

 

6. Vyberte si, jak chcete politický systém změnit. Že na to nemáte argumenty? Nevadí. Použijte mělké formulace o „vylepšení kvality politické reprezentace“, i když jste si to jen vymyslel. Tvrďte, že „změna volebního systému je jediným možným východiskem ze současné krize.“ Že nic jiného nemůže fungovat, resp. že „nic jiného jste s kolegy nevymysleli“. 

 

7. Řekněte navíc, že „jediné, co nás posune, jsou „slušní“ lidé, kteří nám po změně systému budou vládnout.“ S tím přeci každý souhlasí. Nerespektujte jakékoliv politologické argumenty. NEVER.

 

8. Celou iniciativu na změnu volebního systému zahalte do pěkné přikrývky hezké grafiky, pozitivních hesel a vyprávění o lepším světě. Kdo by přeci nechtěl slyšet o lepších zítřkách?

 

9. Zapojte opinion-makery, veřejně známé postavy. Tedy kohokoliv, kdo vám dle vašeho názoru zvětší důvěryhodnost a rozsah. Třeba bývalého skinheada, který řekne, že „rozbije ústa každému, kdo vám bude vyhrožovat.“ Nebo kohokoliv, kdo (1) o volebním systému absolutně nic netuší, ale (2) má značné množství fanoušků a (3) chce zlepšit naši společnost a věří vám.

 

10. Hlavně nezapojujte jakékoliv experty na volební systém. Změna politického systému nastaveného volebním mechanismem je přeci věc, která má přijít od lidí. A nebo od nadšených miliardářů bez elementární politologické znalosti. A nemá se o ní diskutovat na odborné úrovni, protože „takhle to už dál nejde“.

 

11. Objeďte republiku a vytvořte si solidní základnu lidí, co vás žerou.

 

(12. Až se změnou volebního systému neuspějete v odborné diskuzi a u politických stran, vyhlašte útok na zteč a s posbíraným elektorátem založte stranu typu „Bojujeme se zlojedy“. Nebo sbírejte tváře jako zoufalý Andrej Babiš.)

 

Nesouhlasíte se mnou? Napište mi to na www.facebook.com/JakubJandacom

 

 

Tento text nereprezentuje názor jakékoliv organizace, je pouze mou vlastní glosou. Netýká se jednotlivých myšlenek iniciativy, ale snahy o změnu volebního systému. Musím ještě doplnit, že nekritizuji pozitivní změnu, kterou se Karel Janeček snaží poukazováním na základní hodnoty do veřejného prostoru přinést. Velmi uznávám jeho snahu jako práci člověka, který se snaží vylešit český veřejný prostor. Kritizuji však politickou rovinu – jakým způsobem se snaží za hodnotovými zdůvodněními provést změnu volebního systému, která je nepromyšlená.

 

Pokud chcete vidět, jak Karel Janeček odhajoval svůj návrh na změnu volebního systému před politology, mrkněte na záznam veřejné debaty: