Reklama
 
Blog | Jakub Janda

Jak se Jan Macháček mýlí v Zemanovi

Nový český prezident je sice eurofederalistou, což ovšem není milovníkem evropského dohledu.

Komentátor Respektu Jan Macháček při úvaze nad fiskálním kompaktem píše

 

„Hlavně však jde o reakci na politický vývoj. Václav Klaus razantně vyloučil jakoukoli možnost podpisu této smlouvy, i kdyby ji vláda schválila.  Prezidentskou volbu v této zemi ale vyhrál (a za měsíc začne úřadovat) Miloš Zeman. Ten sám sebe označuje za eurofederalistu, a ideologickou či ideovou argumentaci proti kompaktu by měl tedy hledat obtížně. Takže pokud ho vláda schválí a parlament odhlasuje, měl by tu být prezident, který nebude s podpisem otálet a nebude v tomto ohledu dělat v Evropě ostudu.“

Reklama


Další Macháčkova argumentace k českému vnímání kompaktu v článku je téměř shodná s tou, jako jsme za think-tank Evropské hodnoty rozebírali v nedávném článku.

Tento komentář vystihuje nepochopení většiny českých komentátorů, jakým způsobem Miloš Zeman vnímá zejména fiskální otázky evropské integrace.

 

Nový český prezident se sice označuje za eurofederalistu, ovšem pouze v otázkách bezpečnosti, energetické soběstačnosti či zahraniční politiky. Ve fiskálních otázkách je velmi skeptický k bruselskému dohledu.

 

V následujícím videorozhovoru nám měsíc před svým zvolením řekl, že fiskální kompakt podporuje po připojení se k eurozóně. (čas 15:30)

 

Jeho vizi kontroly a dohledu nad fiskálními i monetárními otázkami je možné zaslechnout od času 21:00.

 

Neříkám, že Miloš Zeman fiskální kompakt nepodepíše, pokud se mu to bude hodit.

 

Ale nepleťme si už pojmy eurofederalista a stroj na podpisy evropských listin. 

Více mých komentářů ZDE.